Szávin Gizella

Kurzus neve:
The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom
   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

  

Helye, ideje:

2021.07.12. - 2021.07.17. Nizza (Franciaország)

   

BESZÁMOLÓ:

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum iskolatitkáraként dolgozom immáron több, mint 14 éve és még mindig szeretem csinálni, amit csinálok.  Munkám során számtalan esetben volt szükségem olyan applikációkra, programokra, amelyekkel nem csak az én, de kollégáim munkáját is segítheti, könnyíti akár a tanórákon is.
   
Iskolánk újabb sikeres Erasmus+ KA1-es "A fenntartható fejlődés pedagógiája a Hunfalvyban" pályázatának köszönhetően 2020 helyett 2021-ben teljesíthettem pályázatunk egy részét a franciaországi EUROPASS Teacher Academy tanulójaként Nizzában, Franciaország ötödik legnagyobb városában, a francia riviéra fővárosában a "The Best Social Media and Web Solutions for your Classroom" kurzus óráin.
  
A tanórákon összesen nyolcan vehettünk részt, tanárunkkal Frances Osborne-nal együtt (2 román, 2 bolgár, 1 görög, 2 magyar). Az angol nyelv ismerete és az egyéb "activity módszerek" segítségével sikeresen küzdöttük le nyelvi akadályainkat. Ezen órákon nem csak azt tanulhattuk meg, hogy milyen programok, applikációk érdekelhetik diákjainkat, hanem azt is, hogy ezek használata milyen hatással van rájuk és bár különböző helyekről érkeztünk, a tapasztalataink hasonlóak voltak.
  
Az 1. tanítási napon magabiztosan sikerült egy másik kurzusra beülnöm, ahol találkoztam régi ismerősökkel, a kurzus vezetője is nagyon kedvesen fogadott, de gyorsan tisztázódott néhány mondat után, hogy „hajjajjjjj” tévesen vagyok magabiztos és vidám, bizony nem itt van a helyem és „átcsapattam” saját csoportomba, ahol szintén kedves és vidám emberekkel találhattam szemben magam.  Új ismeretlenek, kedves tanár és felszabadult légkör fogadott, amely a nizzai hetemet végigkísérte.
  
Az első nap izgalma, iskoláink, önmagunk bemutatása, megalapozta a mindennapjainkat, hiszen a prezentációk minden nap belekerültek a tanórákba, így minden nap részletesebben is figyelhettünk nem csak az órákra, hanem egymásra is. Színes csapat voltunk, általános iskolától a középiskoláig, de egy biztosan közös volt bennünk, szeretjük csinálni azt, amit csinálunk, akár tanítunk, akár más munkakörben mozgunk iskoláinkon belül. Iskolatitkárként tanárunk figyelembe vette, hogy máshonnan, más oldalról is meg lehet közelíteni a témakört, így én másképp, másmilyen tananyaggal lehettem gazdagabb. Az órákon a témakörök megközelítését mindig a gyerekek felöl közelítettük meg és haladtunk tágabb körben „kifelé”.
  
Számomra ismeretlen, megtanult és legkedvesebb a Symbaloo lett. Ez egy felhő alapú webhelynek számít, ahol gombok formájában kategorizálhatjuk, tárolhatjuk a különböző weblinkeket, digitális anyagainkat linkjeink segítségével, amely persze internetelérés függvényében működik. Számomra ez kiindulópontja lehet a napi rutinomnak.