Varga László

Tanfolyam neve:
Programme intensif de français

leírás

  

Kurzusszervező:

CAVILAM

honlap

  

Helye, ideje:

Vichy (Franciaország)   2017. 11. 12. - 2017. 11. 25.

  

 

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

BESZÁMOLÓ:

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumában tanítok testnevelést. Az iskolánk két tanítási nyelvű, ahol a tanulók a francia nyelvet is emelt szinten tanulják. A Hunfalvy több diákcserét is szervez, többek között Franciaországba is. Én is szívesen veszek részt ezeken a programokon, a külföldi dákok iskolai sport programját szoktam szervezni. A célom a későbbiekben, hogy a sporttal és a testneveléssel kapcsolatos francia szaknyelvi képzést keressek, így a testnevelést nemcsak magyarul, hanem franciául is taníthassam. Ehhez először a nyelv alapjait kell elsajátítani. Ebben van már tapasztalatom, hiszen német nyelvből a Testnevelési Egyetemen Sportszaknyelvi vizsgát tettem, melyet a tanítás során alkalmazhattam is.

  

Az Erasmus Ka-1 es pályázat keretébenVichy városában, Franciaország méltán hírnevet szerzett Cavilam nyelviskolájában két hetet tölthettem intenzív nyelvtanfolyamon. A tanfolyam november közepén kezdődött, így a turista szezonon már túl volt ez a gyönyörű kisváros, Vichy. A szállásom a város központjában volt, egy mindennel felszerelt kis lakásban laktam, mely az iskolától 10 percre volt. A várost hamar felfedeztem, a nevezetességeket egy gyalogtúrán mutatták meg nekünk, az új „diákoknak”.

  

Az első nap délelőtt szintfelmérővel és egy nyelvi beszélgetéssel kezdődött, mely alapján becsatlakoztam a csoportba, melyben hasonló tudású, de különböző országokból érkező társak fogadtak nagy érdeklődéssel és szeretettel. Egyiptomi, Iráni, Sri Lanka-i, Dél-koreai, Arab, Spanyol társaimmal hamar megtaláltuk a közös hangot, és meg kellett találni a közös nyelvet is, mely természetesen a francia lett.

  

A tanárnő, akivel a következő hetet töltöttük, kedves, felkészült és segítőkész volt. Az órák délelőtt és délután is folytak. Csak franciául szólalhattunk meg, mint ahogy a tanárnő is csak franciául beszélt. A tananyagot mindig a tudásunknak és érdeklődésünknek megfelelően állította össze. A tanítás alatti szünetekben és a szabad időnkben a társaimmal franciául, németül, valamint angolul beszéltem. Az estékre is szervezett az iskola különböző kulturális, szórakoztató, valamint sport programokat, ismerkedési estet, filmvetítést, röplabda játékot. A hét végén, szombaton egész napos kirándulás volt aRhône és a Saône folyók összefolyásánál található festői Lyonba. A városba érve a busz felvitt minket a szerpentinen a legmagasabb pontra, ahonnan a történelmi nevezetességeket (római kori színházak, templomok, kézműves átjáró házak, reneszánsz óváros) érintve jutottunk le az idegenvezető érdekes vezetésével a városközpontba. Ott a délutánt a hangulatos vendéglőkben, kávézókban, valamint a városban sétálgatva töltöttük.

   

A két hetes, összesen 36 órás kurzus második hetén, délelőtt, az egyik tanárnővel főleg a nyelvtani feladatokat gyakoroltuk, délután pedig a másik nagyon kedves tanárnő inkább a beszédre és a gyakorlatra helyezte a hangsúlyt. Sok zenei és anyanyelvi hanganyagba hallgattunk bele, melyet változatos módon dolgoztunk fel.Néha bejutottunk az iskola informatikai termébe, ahol különböző érdekes gyakorlatokat kellett önállóan megoldani. Úgy érzem, hogy nagyon erős alapot és motivációt kaptam a további francia tanulásomhoz, az anyanyelvi környezet és a képzett tanárok nagyon sokat segítettek ebben. Remélem, hogy az iskolámban is sokszor tudom a jövőben használni ezt a harmonikus, dallamos nyelvet.