Mandalák geogebrával

  

A projekt vezetői: Horváth Katalin, Marosi Andrea

  

A projekt célja:

Euklideszi szerkesztés számítógépen. A Geogebra program geometriai ablakának felfedezése, megismerése. A Geogebra program megkedveltetése, hogy a későbbi tanulmányokban önállóan is alkalmazhassák a diákok. A geometriai szerkesztések számítógépes szemléltetése, modellezése. Körző használat, körív, érintő és elemi szerkesztések megtanulása a program segítségével. A szerkesztés lépéseinek átgondolása és önálló kivitelezése. A program segítségével mandalák készítése majd színezése számítógéppel vagy kézzel filctollal. A matematika és művészet összekapcsolása. A buddhista tibeti és indiai kultúra megismerése a mandalákhoz kötődően. Egyfajta meditációs technika megismerése. A matematikai, geometriai látásmód, kreativitás és a művészeti készségek fejlesztése. Az elkészült képek digitális tárolása, megosztása, későbbi felhasználás, továbbfejlesztés céljából. Az elkészült mandalák terem és folyosó dekorációként színesíthetik majd az épületet, esztétikai és lélektani hatásukat kifejtve.

 

A projekt leírása:

A projekt résztvevői az előzetes megbeszélés során (2017. február 28-án) tanári irányítással javasolt internet címek, források alapján ismerkedhetnek a Geogebra program alapjaival, a mandalákkal, a mandalák különböző formáival, a színezések lehetőségeivel, és keresgélnek nekik tetsző formákat.

  

A projekt első óráiban tanári bemutató után segítséggel gyakorolják a Geogebra program használatát a különböző szerkesztési lépeseket, néhány elemi szerkesztés elvégzésével. A megfelelő technika elsajátítása után hozzáfoghatunk a mandala készítéséhez. Útmutató alapján saját mandalát szerkesztenek. Egymás ötletei alapján az ábráikat továbbfejleszthetik.

  

Lehetőségük lesz 2-3 fős csoportokat alkotni, ahol eldönthetik, hogy ki melyik munkában venne szívesebben rész, a szerkesztések továbbgondolásában, vagy a színek megválasztásában és a színezések megvalósításában. Közösen elkészítenek egy nagyméretű mandalát is, amely szinte mindenki ötletét, munkáját tartalmazza. A kész mandalákat megfelelően ragasztják, keretezik, hogy dekoráció céljára lehessen őket használni.

  

Remélhetőleg lesz olyan diák, akit esetleg a közbeeső hétvégén is foglalkoztatják a látottak, illetve újabb és újabb ötleteket kipróbál akár színezésben, akár szerkesztésben.

mandalák geogebrával