Próbálom túlkiabálni magam – közös program a MáSzínház művészeivel

„A KépMás projekt egy kollektív, összművészeti előadás létrehozását tűzte ki célul, amelyben 3 tehetséges, fogyatékkal élő fiatal nő játszik egy színpadon 2 fiatal színésznővel; a női identitás különböző és hasonló megélésének aspektusairól.

  

Az előadás egy 8 hónapos tehetséggondozó műhelymunka eredményeképpen jött létre, amelyben színházi és pedagógiai szakemberek segítették a kompetenciafejlesztést. A tehetséges fiatalok a MáSzínház fogyatékkal élő színészei és a társulatban aktív segítők.​

  

Szabina és Ditti testvérek, egy családban nőttek fel, mégis nagyon más értékeket tartanak fontosnak és a lehetőségeik is alapvetően különbözőek. Hogyan él meg egy hasonló élethelyzetet egy ép és egy sérült nő? Milyen válaszokat adnak a mai társadalom elvárásaira, milyen szerepeket vesznek fel? Mik a mai nők céljai, vágyai, álmai? Hogyan változik mindez, ha sérült nőről beszélünk? Mi kell ahhoz, hogy nőnek érezzük magunkat, s mindez hogyan hat a férfira, a társadalomra, a világra? Szeretnénk, ha ez az előadás csökkentené a szakadékot ép és sérült között, miközben kísérletet teszünk arra, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent ez a két kategória egyáltalán, mi segíthet a megfogalmazásában?

  

Az előadás szövege a játszók személyes történetei alapján jött létre, afféle önvallomások sorozatának is tekinthetjük. Szeretnénk, ha a többségi társadalom nem csak nézné, hanem látná is a más embereket, illetve elfogadná a társadalom egyenértékű tagjaiként. A próbafolyamatról dokumentumfilm is készült.”[1]

   

Szeptember elején kaptuk meg a pályázati felhívást, miszerint egy osztálynyi diáknak lehetősége van arra, hogy részt vegyen ezen az összművészeti előadáson, az előkészítő és feldolgozó foglalkozásokon. Pályáztunk, mert úgy éreztük, hogy a művészeti nevelés és az érzékenyítés egyszerre van jelen ebben a programban. Nagyon jó döntést hoztunk. A foglalkozások érdekesek, lendületesek voltak, az előadás fantasztikus élményt jelentett mindannyiunknak.

   

Jó volt látni, hogyan tudunk együttműködni egymással (több osztályból szerveződött a csapat), a drámapedagógusokkal, az ép és sérült színészekkel.

  

Hosszú távú kapcsolatot tervezünk. Már van az iskolánkból segítő tanuló, de most még többen kaptak kedvet hozzá, illetve ahhoz, hogy színjátszóként is csatlakozzanak. Közösségi szolgálat teljesítésére is van a színházban lehetőség, mindenkit szeretettel várnak!

  

A résztvevő 11.d, 10.f és 11. f osztály tanulói[1] http://mas-zinhaz.hu/eloadasaink [2018. november 22.]