Nyári ösztöndíj Németországban

Mészáros Zoltán 11.e osztályos diákunk kapott ösztöndíjat Németország Külügyminisztériuma által támogatott Deutschlandplus programban.

  

Beszámoló:

"2017 tavaszán pályázhattam Németország Külügyminisztériuma által támogatott Deutschland Plus program ösztöndíjára. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy 2 és fél hetet Németországban tölthetek.  Az elsődleges célom a nyelvtudásom gyarapítása, az élő nyelv folyékonyabb használata és a dialektus megismerése volt. A csoportomban 13-an voltunk (csak magyarok), és sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítanunk egymással.

  

2017. június 16-tól június 30-ig a merzigi (Saar-vidék)gimnáziumban  „ Gymnasium am Stefansberg”-ben tanultam Konstantinnal, a vendéglátó diákommal együtt. Rissenthalban, egy nagyon csendes, nyugodt hangulatú kis faluban volt a szállásom. Már a második napon meglátogattunk egy modern városi kiállítást, ami egy a világörökség részét képző elhagyatott gyárban kapott teret.

  

Általában 4 órám volt, kivételt képzett, amikor Konstantin óráin: történelem, matematika, irodalom és hittan órákon is részt vettem. Sokat beszélgettünk a 2. világháború eseményeiről, és arról, hogyan  tekintenek ma vissza rá. Érdekes volt látni a különbséget az itthoni és a német oktatás között. A német diákok a nyári szünet előtti utolsó két hetüket töltötték az iskolában. A projektnapokra is sor került, ami sokoldalúra sikerült, tekintve, hogy számtalan programot indítottak.

    

A szervezők kiváló idegenvezetők is voltak, mikor bejártuk Triert, sok elrejtett helyre betekintést nyerhettünk. Mettlachban az egyik leghíresebb porcelángyárban, a Villeroy&Boch-ban tettünk látogatást. Strasbourgban jártunk az Európa Parlamentben és megnéztük a város főbb nevezetességeit is. A polgármesterrel is szerencsénk volt találkozni, időt szakított ránk, elmeséltük a tapasztalatainkat, remek vendéglátásban volt részünk. A környező gazdasági és politikai helyzetekről is szó esett. „Luxemburgban dolgoznak és Franciaországban vásárolnak.”

  

A vendéglátó családommal rengeteg közös élményem van. Luxemburg kihagyhatatlan úti cél volt. A környező nevezetességeket, többek közt a Saar folyó kanyarulatát is meglátogattuk, valamint szerencsém volt kipróbálni a helyi különlegességeket. A dialektust egy idő után meg lehetett érteni, igyekeztem elsajátítani. Nagyon kellemes és intenzív két hetet tölthettem a családdal.

  

Június 30-tól július 4-ig Berlinben voltunk. Ez a pár nap rövid idő egy ekkora várost felfedezni, de a legtöbb nevezetességet meg tudtuk nézni és viszonylag sok szabadidőnk is volt. Ami a legjobban megfogott, az Berlin sokoldalúsága és sokszínűsége. "