Label France Éducation minőségi díjat kapott a Hunfalvy

A Hunfalvy a francia külügyminisztérium Label France Éducation minőségi díját kapta, a magyar szakközépiskolák közül elsőként! A minősítéssel a világon alig több mint 50 iskola rendelkezik.

     

A díjátadó rendezvényen résztvett:

  1. dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter úr,
  2. Eric Fournier úr, Franciaország budapesti nagykövete,
  3. Ervé Ferrage úr, a budapesti Francia Intézet igazgatója,
  4. Hugues Denisot úr, oktatási és nyelvészeti attasé
  5. dr. Varga Zoltán úr, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója,
  6. Dr. Gálné Csabai Klára asszony, az I. tankerület igazgatója

 

Az ünnepség az iskola bejáratánál kezdődött, ahol Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete mondott beszédet, majd a nagykövet úr és Plánk Tibor igazgató leplezte le a díjat elismerő táblát.

  

A karácsonyi hangulatban feldíszített tetőtéri termünkben dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter úr a francia nyelv fontosságáról beszélt. "A magyar tudományos földrajz megalapítójáról, Hunfalvy Jánosról elnevezett szakközépiskola – a diákjainak nyújtott különböző nyelvi programjaival és részvételével a nemzetközi diákcserében - példát mutat nyitottságból a világra  – állapította meg. Trócsányi László elmondta, hogy a francia nyelv globális használatát figyelemmel kísérő intézet tavalyi felmérése szerint a világon mintegy 274 millióan beszélik Moliere nyelvét, amely az ötödik leggyakrabban használt nyelvnek tekinthető.  Az angol mellett azonban a francia az egyetlen olyan nyelv, amelyet az összes kontinensen beszélnek – tette hozzá. A miniszter külön felhívta a figyelmet a francia nyelv jelentőségére a kultúra és a nemzetközi kapcsolatok területén. Kitért arra, hogy professzorként ő maga is hozzájárul a szegedi egyetem francia nyelvű központjának tevékenységéhez, az európai tanulmányok és az európai-afrikai fejlesztési kérdések mesterszintű oktatásában. Trócsányi László emlékeztetett arra is, hogy Franciaország és annak nyelve a magyar irodalom olyan nagyjainak nyújtott ihletet, mint Illyés Gyula, Ady Endre, József Attila és Babits Mihály." (kormany.hu)

  

"A miniszter gratulált a szakközépiskola oktatóinak és diákjainak a Label France Éducation minőségi díjának elnyeréséhez, és megállapította: a kitüntetés azt jelzi, hogy a francia hatóságok is elismerik az intézmény kiváló színvonalú tevékenységét." (MTI)

  

Plánk Tibor igazgató úr beszédében kitért arra, hogy iskolánk elkötelezett a francia nyelv oktatása ügyében: ezt iskolánk története is predesztinálja. Évkönyveinkből kiderül, hogy a francia nyelvet magas szinten már 100 évvel ezelőtt is tanítottuk, sőt tanáraink, diákjaink gyakran jártak tanulmányútra Franciaországba. "Köszönöm Trócsányi Miniszter Úrnak, hogy elfogadta meghívásunkat és jelenlétével emelte ünnepségünk ragját. Külön köszönöm eddigi támogatását és gondolatait a francia nyelv fontosságáról! Köszönöm Nagykövet Úrnak, hogy a francia állam időt, energiát, pénzt fordít a magyarországi francia képzésre, és vonzóvá teszi diákjainknak a nyelvtanulást. Számunkra ez nagyon fontos. Reméljük, hogy több alkalom is lesz, hogy vendégül láthatjuk Önt iskolánkban. Ki szeretném emelni és egyben megköszönni emellett a Francia Intézet mindenkori hathatós segítségét: változatos kulturális programokkal várják diákjainkat, tanárainknak pedig gyakran szerveznek magyarországi vagy párizsi továbbképzést. Az ilyen díjak megerősítenek minket, hogy jó úton járunk: érdemes a két tanítási nyelvű oktatást megtartani, erősíteni.

   

KÜLÖN ÉS NAGY KÖSZÖNET ILLETI MEG A FRANCIA NYELVET OKTATÓ PEDAGÓGUS KOLLÉGÁIMAT, ÉS DIÁKJAINKAT, HISZEN EZ AZ ELISMERÉS ELSŐSORBAN NEKIK SZÓL!!!"

  

Az esemény fotói

Trócsányi miniszter úr beszéde

A Francia Nagykövetség honlapjának cikke

Az Igazságügyi Minisztérium honlapjának cikke