Koblenz SCH

Project code: 2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

2023. május 8-12.

Koblenz, Németország

Helyszín: Gymnasium auf der Karthause

Az iskola honlapja

  

Résztvevők:

Ladomérszkyné Németh Krisztina

dr. Csókáné Török Orsolya

   

REPORT
      

Koblenz, a tartomány harmadik legnagyobb városa, Németország legrégebbi települései közé tartozik, lakosainak száma 110 000 fő körül. A Rajna és a Mosel folyók összefolyásánál fekvő város különleges földrajzi fekvésének köszönhetően fontos turisztikai célpont, történelmi és kereskedelmi szempontból a régió meghatározó települése, egyetemi város. A két folyó által közrezárt földnyelven emelkedik a Német egység emlékműve. 

Utunkat autóval tettük meg, ezért lehetőségünk volt a Rajna-völgyi városok, középkori várak és a meredek teraszos dombok szőlőtermő lejtőinek felfedezésére. A kanyargós és helyenként veszélyes Rajna mentén emelkedő Loreley szikla legendáját is megismertük. AZ UNESCO-világörökséghez tartozó kultúrtáj fantasztikus élményekkel gazdagított minket. Utunk során két középkori meseszerű várat is megtekintettünk, idegenvezetésen vettünk részt Marksburg és Eltz várában. 

A régió két másik kiemelkedő városába, Kölnbe és Bonnba is elutaztunk. A kölni dóm tornyából gyönyörködhettünk a körpanorámában. A Rajna-Parkban tett sétánk során bejártuk Köln kiemelt rekreációs zöld területét, amely számos medencéjével, szökőkútjával, virágágyásával és szobraival ideális helyszín a feltöltődéshez. 

Bonn, a Kölntől 20 kilométerre délre, a Rajna partján fekvő város, 1949 és 1990 között a hajdani NSZK fővárosa és a német kormány központja volt. A középkori óvárosban gyönyörködtünk a ma is kitűnő állapotban lévő Fachwerkhaus-okban, a központban lévő 900 éves Münstert is megcsodáltuk. Városnézésünket Beethoven szülőházában fejeztük be. 

Szakmai látogatásunk során betekintést nyertük a Gymnasium auf der Karthause középiskola életébe. Megismertük a tartomány iskolarendszerét és oktatáspolitikáját.

Gymnasium auf der Karthause az élsportolók elitiskolája, ahol a diákok 5. évfolyamtól 12. évfolyamig tanulnak, érdekesség volt számunkra, hogy az érettségit a 13. évfolyam félévében teszik le. Az elitiskola címet 4 évente nyerheti el az iskola akkreditációs eljárás eredményeként. Az élsportolókat kiemelten támogatják a tanulásban a sportkarrierjük érdekében. Ehhez biztos anyagi hátteret biztosít számukra a város, az Oktatási Minisztérium és a tartományi Sportszövetség. 

Iskolánkhoz hasonló méretű ez a gimnázium, 800 diák, 80 tanár, 2 iskolatitkár és 2 karbantartó dolgozik itt. Az iskola technikailag jól felszerelt, modern, minden tanterem rendelkezik a legújabb generációs interaktív táblával. A tanulók 11. évfolyamtól ipadet kapnak saját használatra az iskolai munkához a várostól. Az iskola több sportpályával, egy kisebb uszodával rendelkezik. Egy sportcsarnok is segíti a sportolók felkészülését a különböző versenyekre. Az iskola épületének megtervezésénél maximálisan figyelembe vették az ideális tanulási terek és környezet szükségleteit. A belső udvarokon iskola kertet alakítottak ki, amelyet különböző osztályok gondoznak tanáraik irányításával. 

A vezetőség munkáját több különböző szakterületért felelős kollega segíti. Kiemelt fontosságú a pályaválasztás, a sport és a diákok mentális támogatása. Ennek a Covid-járvány óta kiemelt figyelmet szentelnek. Az osztályfőnökökön kívül  a tantestület 4 megbízott tanára is a diákok rendelkezésre áll, bármilyen lelki problémával fordulhatnak hozzájuk a tanulók. Számíthatnak a titoktartásukra. A tanár a probléma jellegét tekintve mérlegeli, hogy szükség van e további szakember segítségére.

Hasonlóan a Hunfalvyhoz itt is folyik két tanítási nyelvű oktatás. Náluk nincs előkészítő évfolyam, viszont már 5.6. évfolyamon folyik a diákok felkészítése, hogy képesek legyenek a 7. évfolyamtól különböző tantárgyakat a célnyelven tanulni. 7. évfolyam: matematika, földrajz, 8. évf. földrajz, kémia, 9.évf. történelem, biológia, 10. évf. történelem, társadalom ismeret, 11. évf. földrajz, történelem, társadalom ismeret. A célnyelv tantárgyból érettségi követelmény, hogy egyhetes külföldi tanulmányúton, projekten vegyenek részt a diákok, amiről részletes beszámolót kell írjanak. Ennek megvalósításában élnek az Erasmus mobilitás lehetőségeivel.

A koblenzi   iskolában töltött hetünk során átfogó képet kaptunk az iskola koncepciójáról, pedagógiai programjáról. Ez annak is köszönhető, hogy a gimnázium Erasmus koordinátora jól előkészítette a szakmai programokat illetve a tantestület tanárai és a vezetőség is nyitott és befogadó volt irányunkban.  Bízunk benne, hogy hamarosan viszonozzák a látogatásunkat.